ßßß Cookit - przepis na Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej

Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej

nazwa

Wykonanie

W takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej, quinoa czerwonego i rukwi wodnej.
Nigdy nie przepadałem za fasolką szparagową, ale postanowiłem w końcu spróbować jej na parze :)
W takiej formie przygotowania o dziwo zasmakowała mi :) Tak samo jak kilka innych produktów, za którymi w dzieciństwie i młodości nie przepadałem, a polubiłem dopiero po zrobieniu w parowarze.
A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :)
Składniki :
ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej
3 łyżki quinoa czerwonego
kilka listków rukwi wodnej
Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika na ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom.
Włączamy urządzenie na 25 minut.
Fasolkę szparagową żółtą myjemy, osuszamy i odkrajemy końcówki. Układamy na folii aluminiowej i po 5 minutach od włączenia urządzenia, czyli na 20 minut przed końcem, wkładamy na drugi poziom parowaru :)
Listki rukwi wodnej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po skończeniu parowania, nakładamy quinoa, fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/08/saatka-z-fasolki-szparagowej-quinoa-i.html