Wykonanie
W takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą
sałatkę, z
fasolki szparagowej żółtej, quinoa czerwonego i rukwi
wodnej.Nigdy nie przepadałem za
fasolką szparagową, ale postanowiłem w końcu spróbować jej na parze :)W takiej formie przygotowania o dziwo zasmakowała mi :) Tak samo jak kilka innych produktów, za którymi w dzieciństwie i młodości nie przepadałem, a polubiłem dopiero po zrobieniu w parowarze.A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją
sałatkę z quinoa,
mango i
szparagami znajdziecie w linku :)
![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_08_slash_saatka-z-fasolki-szparagowej-quinoa-i/l/-2115550423.jpg)
Składniki :ok. 100 g
fasolki szparagowej żółtej3 łyżki quinoa czerwonegokilka listków rukwi
wodnej![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_08_slash_saatka-z-fasolki-szparagowej-quinoa-i/l/821413151.jpg)
Quinoa czerwone, zwane również komosą
ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą
wodą i przesypujemy do pojemnika na
ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom.Włączamy urządzenie na 25 minut.
Fasolkę szparagową żółtą myjemy, osuszamy i odkrajemy końcówki. Układamy na folii aluminiowej i po 5 minutach od włączenia urządzenia, czyli na 20 minut przed końcem, wkładamy na drugi poziom parowaru :)Listki rukwi
wodnej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Po skończeniu parowania, nakładamy quinoa,
fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz :)
![](/Data/Images/parowarfaceta.blogspot.com\2015_slash_08_slash_saatka-z-fasolki-szparagowej-quinoa-i/l/1508701092.jpg)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam