ßßß
Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.O diecie i o tym jak ważna w niej jest także wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "h älsa ".O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.
Warsztaty zaczęły się od wysłuchania każdego ze specjalistów, a Szef Kuchni Sebastian Krauzowicz, niczym zawodowy dziennikarz zadawał pytania pozostałym dwóm ekspertkom :)Po chwili przeszliśmy do ogrodu Villi Foksal, gdzie czekały na nas grille. Podzieliliśmy się również na grupy. Ja grillowałem chyba w najmniejszej grupie :) Z Anią i Mariolą, które znałem z poprzednich warsztatów QAFP oraz z Agnieszką.
Każda grupa dostała produkty w skrzynce i przepisy na 4 dania.
Menu warsztatów:Schab z grilla marynowany z mango, rozmarynem, jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina.Polędwiczkę wieprzową marynowaną w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówką.Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi.Sałatkę ziemniaczaną z grillowanym kabanosem.Najpierw marynowaliśmy mięso do każdego z przepisów, a później przygotowywaliśmy pozostałe składniki, sosy i sałatki, a także grillowaliśmy mięso i warzywa :) Bez przypalenia się nie obyło :) Ale i tak wszystko wyszło smacznie :)









Warsztaty trwały 4 godziny, a tytułowe 30 minut z jakością QAFP, miało uświadomić jak efektywnie wykorzystać pół godziny do zrobienia świetnego i smacznego dania z grilla.Były także świetną okazją do spotkania i porozmawiania ze znajomymi blogerkami, jak i do poznania wielu nowych ciekawych osób :)
Kolejne spotkanie z produktami oznaczonymi znakiem jakości QAFP, utwierdziły mnie w przekonaniu jak ważna jest jakość i jak wiele pracy wkładają w to osoby powiązane z certyfikacją i zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym od rolnika aż do konsumenta.Tak jak pisałem poprzednio widząc ten znak jakości, nie muszę sprawdzać opisu składu, bo wiem, że duża ilość specjalistów zrobiła to przede mną i znak ten gwarantuję mi najwyższą jakość produktów.
Dziękuję organizatorom za możliwość udziału w warsztatach, Szefowi kuchni Sebastianowi i jego kucharzom za wskazówki i rady i ciekawe warsztaty :) Paniom Anecie i Jolancie za podzielenie się swoją wiedzą z zakresu swojej specjalności, a uczestnikom za świetnego, wspólnego grilla :)Za zdjęcia dziękuję : Upichcona, Fotografia Familijna Agnieszka Chomicz oraz Malwinie z Gotowanie, czyli hobby dla każdego :)Pozdrawiam wszystkich uczestników jak i czytelników :)Adam