Wykonanie
17 czerwca miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla dziennikarzy i blogerów "30 minut z jakością QAFP".To moje drugie warsztaty z certyfikowaną
wieprzowiną QAFP, poprzednie, styczniowe były pod tytułem Piękno w Smaku, kto nie widział zapraszam do przeczytania, również tamtej relacji :)Warsztaty odbyły się tym razem w Villi Foksal i grillowaliśmy w grupach bardzo smaczne dania :)

Za menu i kulinarne wskazówki podczas grillowania odpowiadał Szef kuchni Copernicus Toruń Hotel - Sebastian Krauzowicz.O diecie i o tym jak ważna w niej jest także
wieprzowina wysokiej jakości opowiadała Aneta Łańcuchowska, założycielka poradni dietetycznej "h älsa ".O wyrobach certyfikowanych znakiem QAFP, a także o samym systemie jakości opowiadała Jolanta Ciechomska - koordynator d/s systemu QAFP.

Warsztaty zaczęły się od wysłuchania każdego ze specjalistów, a Szef Kuchni Sebastian Krauzowicz, niczym zawodowy dziennikarz zadawał pytania pozostałym dwóm ekspertkom :)Po chwili przeszliśmy do ogrodu Villi Foksal, gdzie czekały na nas grille. Podzieliliśmy się również na grupy. Ja grillowałem chyba w najmniejszej grupie :) Z Anią i Mariolą, które znałem z poprzednich warsztatów QAFP oraz z Agnieszką.


Każda grupa dostała produkty w skrzynce i przepisy na 4 dania.

Menu warsztatów:
Schab z grilla marynowany z
mango,
rozmarynem, jałowcem i
solą morską z dodatkiem
białego wina.Polędwiczkę wieprzową marynowaną w musztardzie francuskiej z
miodem i
żubrówką.Karczek marynowany w
ciemnym piwie z
przyprawami korzennymi.
Sałatkę ziemniaczaną z grillowanym
kabanosem.Najpierw marynowaliśmy
mięso do każdego z przepisów, a później przygotowywaliśmy pozostałe składniki, sosy i sałatki, a także grillowaliśmy
mięso i warzywa :) Bez przypalenia się nie obyło :) Ale i tak wszystko wyszło smacznie :)











Warsztaty trwały 4 godziny, a tytułowe 30 minut z jakością QAFP, miało uświadomić jak efektywnie wykorzystać pół godziny do zrobienia świetnego i smacznego dania z grilla.Były także świetną okazją do spotkania i porozmawiania ze znajomymi blogerkami, jak i do poznania wielu nowych ciekawych osób :)


Kolejne spotkanie z produktami oznaczonymi znakiem jakości QAFP, utwierdziły mnie w przekonaniu jak ważna jest jakość i jak wiele pracy wkładają w to osoby powiązane z certyfikacją i zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym od rolnika aż do konsumenta.Tak jak pisałem poprzednio widząc ten znak jakości, nie muszę sprawdzać opisu składu, bo wiem, że duża ilość specjalistów zrobiła to przede mną i znak ten gwarantuję mi najwyższą jakość produktów.


Dziękuję organizatorom za możliwość udziału w warsztatach, Szefowi kuchni Sebastianowi i jego kucharzom za wskazówki i rady i ciekawe warsztaty :) Paniom Anecie i Jolancie za podzielenie się swoją wiedzą z zakresu swojej specjalności, a uczestnikom za świetnego, wspólnego grilla :)Za zdjęcia dziękuję : Upichcona, Fotografia Familijna Agnieszka Chomicz oraz Malwinie z Gotowanie, czyli hobby dla każdego :)Pozdrawiam wszystkich uczestników jak i czytelników :)Adam