ßßß
Co potrzebujemy:500 g mąki pszennej400 g kefiru/ maślanki/ kwaśnego mleka1 pełna łyżeczka sody1 płaska łyżeczka soli1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę i sól, a następnie wlewamy kefir (lub inne) i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się mocno kleić, dlatego możliwe, że będzie potrzebne dodawanie jeszcze mąki. Chodzi o to, aby dało się je łatwo rozwałkować.Wyrabiamy ciasto ręką, a następnie odstawiamy na około 20 minut.2. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy (grubość około 1 cm). Wycinamy kółka, np. szklanką.Oprószone mąką proziaki wrzucamy na rozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu) i smażymy po kilka minut z dwóch stron aż do zrumienienia. Dajmy im chwilkę, aby nie były surowe w środku ;)Najlepsze są świeżutkie, ale na drugi dzień również były dobre (przechowywałam je w foliowej reklamówce).Podajemy z tym co lubimy - mogą to być zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki.SMACZNEGO :)