Wykonanie
Często piekę
chleb tak po prostu, bo mam chęć.Lubię
chleby nietypowe, których nie można kupić w sklepie - np. gryczany.Wczoraj jednak
chleb upiec musiałam…Zapomniałam go kupić, a do sklepu nie chciało mi się jechać:)Po przeszukaniu książek i internetu trafiłam na fantastyczny przepis.Rezultaty na zdjęciach poniżej:)


Ten prosty
chleb pszenny to zaledwie 4 składniki i niewiele pracy.
Zero zagniatania.Takie przepisy lubię najbardziej:)
Chleb ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki i lekko wilgotny w środku.Idealny dla wielbicieli "białego"
pieczywa lub dla tych, dla których domowe,własnoręcznie przygotowane
pieczywo jest najlepsze na świecie:)Pozdrawiam,
Asia
Składniki:2 szklanki
mąki1 pełna szklanka ciepłej
wody1 płaska łyżeczka
soli1 pełna łyżeczka
drożdży instantPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto będzie dość rzadkie.Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość.Żaroodporne, okrągłe naczynie posmarować
oliwą i oprószyć
mąką.
Chleb przełożyć do naczynia i odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 225 stopni i na spód wstawić naczynie z
wodą.
Chleb piec na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut.P.S. Przepis dzięki: gotowaniecieszy.blox.plSmacznego!