ßßß
            
        
Składniki:Big (zaczyn)1/2 łyżeczki drożdży instant (można użyć również świeżych drożdży)1/3 szklanki wody2/3 szklanki mąkiCiasto3 szklanki mąki2 łyżeczki drożdży instant1,5 szklanki wody1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Podane składniki bigu mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na całą noc przykrytą folią aluminiową (najlepiej zrobić bigę wieczorem przed pójściem spać, a rano zająć się resztą ciasta).Podane składniki ciasta dodajemy do wyrośniętej bigi i formujemy z niego jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć klejące, jednak nie dodajemy więcej mąki, niż już wsypaliśmy.Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3 , 5 godziny.Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę/blat oprószony mąką i staramy się uformować z ciasta prostokąt. Wierzch również oprószamy delikatnie mąką.Ciasto kroimy na prostokąty mając jednak na uwadze to, żeby nie były zbyt cienkie. Nie starajmy się na siłę rozciągnąć ciasta, gdyż wtedy ciabatty będą duże i płaskie.Pokrojone ciabatty wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 35 minut do wyrośnięcia.Wkładamy do piekarnika blachę z wodą/kostkami lodu, wtedy ciabatty będą miały chrupiącą skórkę.Po tym czasie pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 230 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. w zależności od tego, jak będzie rumienić się skórka.Smacznego :P