Wykonanie
Domowe
pieczywo zawsze lepiej smakuje ;)Po pierwsze dlatego, że robimy je sami, po drugie bo domowe mają mniej ulepszaczy i smakują bardziej naturalnie;)Dziś piekłam ciabatty z przepisu, który znalazłam na blogu, w którym się zakochałam :P
Mowa o Kuchni w zieleni ...A co do
pieczywa, to długo się je robi ale na walentynki zawsze milej zjeść śniadanie z własnej produkcji
pieczywem <3

Składniki:Big (zaczyn)1/2 łyżeczki
drożdży instant (można użyć również świeżych
drożdży)1/3 szklanki
wody2/3 szklanki
mąkiCiasto3 szklanki
mąki2 łyżeczki
drożdży instant1,5 szklanki
wody1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Podane składniki bigu mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na całą noc przykrytą folią aluminiową (najlepiej zrobić bigę wieczorem przed pójściem spać, a rano zająć się resztą ciasta).Podane składniki ciasta dodajemy do wyrośniętej bigi i formujemy z niego jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć klejące, jednak nie dodajemy więcej
mąki, niż już wsypaliśmy.Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3 , 5 godziny.Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę/blat oprószony
mąką i staramy się uformować z ciasta prostokąt. Wierzch również oprószamy delikatnie
mąką.Ciasto kroimy na prostokąty mając jednak na uwadze to, żeby nie były zbyt cienkie. Nie starajmy się na siłę rozciągnąć ciasta, gdyż wtedy ciabatty będą duże i płaskie.Pokrojone ciabatty wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 35 minut do wyrośnięcia.Wkładamy do piekarnika blachę z wodą/kostkami
lodu, wtedy ciabatty będą miały chrupiącą skórkę.Po tym czasie pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 230 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. w zależności od tego, jak będzie rumienić się skórka.Smacznego :P