Wykonanie
Patrząc na sklepowe witryny oraz wiele stron w internecie dochodzę do wniosku, że z roku na rok coraz szybciej pojawia się temat zimowych świąt... Może i dobrze, może nie... Nie wiem.Dla mnie święta to z jednej strony okazja do kulinarnych szaleństw, a z drugiej - powrotu do klasyki.Co roku piekę więc kruche
ciasteczka, pierniczki oraz kilka innych "standardów".Dzisiaj jednak poszukiwałam czegoś nowego i znalazłam przepis na bardzo kruche i aromatyczne
ciasteczka z
makiem. Bardzo spodobał mi się ich smak, nie mówiąc już o zapachu, jaki roznosił się w całym domu podczas ich pieczenia...:)

Jak każde kruche
ciasteczka, także i te nie wymagają wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki połączyć, dać im odpocząć przez godzinę w lodówce, a następnie uformować z ciasta ulubione kształty i piec kilkanaście minut na złoty kolor.

Takie słodkości to świetny pomysł na prezent z okazji świąt lub jakiegokolwiek innego powodu.Na własny użytek można je trzymać w pojemniku, na prezent zaś warto postarać się o coś bardziej ozdobnego. Ja trafiłam w jednym ze sklepów na kartonowe pudełka w kształcie choinki.Myślę, że jako świąteczny prezent, wypełnione pachnącymi
ciasteczkami będą świetne:)

Przygotowując
ciasteczka, które widzicie na zdjęciach skorzystałam z przepisu na stronie czympachnieuzakow.blox.pl, musiałam go jednak nieco zmodyfikować. Wydłużyłam także czas pieczenia, aby uzyskać złoty kolor.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na ok. 40-50
ciasteczek):240 g
mąki pszennej4 łyżki
mąki kukurydzianej200 g schłodzonego
masła (niesolonego)100 g
cukru pudru4 łyżki sypkiego
maku1 łyżka esencji waniliowejskórka otarta z 1
cytrynysok wyciśnięty z połowy
cytryny *Przygotowanie:Wszystkie składniki połączyć z pomocą robota kuchennego lub ręcznie, najpierw siekając składniki nożem, a następnie krótko zagnieść ciasto . Uwaga*:
sok z cytryny dodajemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, które powinno być zwarte, nie rozsypujące się (powinno
mieć konsystencję ciastoliny:)). Ciasto odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć ulubione kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Ciastka należy obserwować, powinny być lekko rumiane.

Smacznego!