ßßß Cookit - przepis na Kruche, cytrynowe ciasteczka z makiem

Kruche, cytrynowe ciasteczka z makiem

nazwa

Wykonanie

Patrząc na sklepowe witryny oraz wiele stron w internecie dochodzę do wniosku, że z roku na rok coraz szybciej pojawia się temat zimowych świąt... Może i dobrze, może nie... Nie wiem.
Dla mnie święta to z jednej strony okazja do kulinarnych szaleństw, a z drugiej - powrotu do klasyki.
Co roku piekę więc kruche ciasteczka, pierniczki oraz kilka innych "standardów".
Dzisiaj jednak poszukiwałam czegoś nowego i znalazłam przepis na bardzo kruche i aromatyczne ciasteczka z makiem. Bardzo spodobał mi się ich smak, nie mówiąc już o zapachu, jaki roznosił się w całym domu podczas ich pieczenia...:)
Jak każde kruche ciasteczka, także i te nie wymagają wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki połączyć, dać im odpocząć przez godzinę w lodówce, a następnie uformować z ciasta ulubione kształty i piec kilkanaście minut na złoty kolor.
Takie słodkości to świetny pomysł na prezent z okazji świąt lub jakiegokolwiek innego powodu.
Na własny użytek można je trzymać w pojemniku, na prezent zaś warto postarać się o coś bardziej ozdobnego. Ja trafiłam w jednym ze sklepów na kartonowe pudełka w kształcie choinki.
Myślę, że jako świąteczny prezent, wypełnione pachnącymi ciasteczkami będą świetne:)
Przygotowując ciasteczka, które widzicie na zdjęciach skorzystałam z przepisu na stronie czympachnieuzakow.blox.pl, musiałam go jednak nieco zmodyfikować. Wydłużyłam także czas pieczenia, aby uzyskać złoty kolor.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek):
240 g mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
200 g schłodzonego masła (niesolonego)
100 g cukru pudru
4 łyżki sypkiego maku
1 łyżka esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny *
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć z pomocą robota kuchennego lub ręcznie, najpierw siekając składniki nożem, a następnie krótko zagnieść ciasto . Uwaga*: sok z cytryny dodajemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, które powinno być zwarte, nie rozsypujące się (powinno mieć konsystencję ciastoliny:)). Ciasto odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Ciastka należy obserwować, powinny być lekko rumiane.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/11/kruche-cytrynowe-ciasteczka-z-makiem.html