Wykonanie
Ten przepis jest dla osób, które ciągle szukają zastępników sklepowego sztucznego,
pieczywa, a pieczenie własnego
chleba trochę ich przerasta. Placuszki smażone na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu można zjeść z ulubionym dipem,
dżemem,
owocami lub użyć ich do zrobienia kanapek. A że składają się z kilku łatwo dostępnych, tanich składników i nie wymagają kulinarnej ekwilibrystyki, są w zasięgu nawet najbardziej nieudolnej pani (lub pana!) domu :)Oczywiście
mąka pszenna i "ten straszny gluten" jest ostatnio przedmiotem krytyki, ale nie dajmy się zwariować, gdyż prawdziwą nietolerancję glutenu ma tylko niewielki odsetek społeczeństwa.Jeśli interesuje Was ten temat posłuchajcie wypowiedzi pani dietetyk z portalu Mama i
Sport, która nie tylko wyjaśnia o co chodzi z glutenem, ale również wskazuje absurdy nowej
mody jedzeniowej (klik).Składniki:1 szklanka
zsiadłego mlekamąka - ok. 1/2 kg - w zależności od konsystencji
mleka1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
sody lub
proszku do pieczeniagarść pełnoziarnistej
mąki żytniej - niekonieczniePrzygotowanie:1.
Mleko wlać do dużej miski i wsypywać powoli
mąkę wymieszaną z proszkiem/sodą i
solą, cały czas mieszając.
Mąki należy dodać tyle, aby powstało miękkie, nieco lepkie ciasto. U mnie wyszło ok. 1/2 kg.2. Blat wysypać
mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wycinać szklanką placki.3. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać
mąkę żytnią pełnoziarnistą. Jeśli nie macie akurat takiej, użyjcie zwykłej, pszennej.4. Układać placki na gorącej, posypanej
mąką patelni, smażyć z każdej strony aż się ładnie przypieką i zbrązowieją (ok. 7 minut z każdej strony).5. Najlepiej smakują na ciepło, z
ziołowym masłem lub
konfiturą.