Wykonanie
Upał nie odpuszcza. Na termometrze od kilku dni temperatura nie spada poniżej 30 stopni. W taką pogodę trzymam się z daleka od piekarnika i innych sprzętów wytwarzających ciepło. Skutek jest taki, że moja dieta składa się teraz głównie z koktajli,
lodów i mrożonej
kawy.
Lody z poprzedniego wpisu (klik) były lekkie, nieco kwaskowe za sprawą
malin i intensywnie pachnące
wodą różaną. Dzisiejszy przepis jest dla tych, co lubią
słodycze, ale starają się unikać
białego cukru.Niebo w gębie :)Składniki:2 dojrzałe
bananygarść miękkich
daktyli4 łyżki gęstego
jogurtu1 łyżka
miodu (jeśli lubicie bardzo słodkie)Przygotowanie:1. Pokrojone
banany,
daktyle,
jogurt i
miód umieszczamy w naczyniu, dokładnie blendujemy.2. Masę rozlewamy do sylikonowych foremek na
lody lub do małych kubeczków, wkładamy patyczki. Zamrażamy. Czekamy ok. 3 godziny. Zjadamy! :)Uwagi:Jeśli trafiły Wam się twarde, nieco zasuszone
daktyle, przed blendowaniem zalejcie je gorącą
wodą, odczekajcie 3 minuty, odlejcie
wodę -
daktyle zmiękną i łatwiej je będzie rozdrobnić.
Banany i
daktyle są same w sobie bardzo słodkie, ale jeśli macie ochotę na turbo-
słodycz, dodajcie jeszcze
miód:)