ßßß
Koktajl z botwinką nie jest dla tych, którzy nie lubią buraków, ponieważ ich ziemisty smak jest wyczuwalny w napoju. Można ewentualnie dodać więcej winogron, które "zabijają" smak buraka. Natomiast bogactwo składników sprawia, że koktajl jest naprawdę smaczny, intensywny i sycący. Najlepiej wypić go od razu po przyrządzeniu, bo przechowywany kilka godzin, nawet w lodówce, zmienia kolor z buraczkowego na brązowy, a co za tym idzie, nie wygląda już tak świeżo i apetycznie.Składniki:pęczek botwinki (łodygi+liście)kiść ciemnych winogron2 małe jabłkagarść śliwekszklanka wody mineralnej gazowanejPrzygotowanie1. Botwinkę umyć, posiekać na drobniejsze kawałki.2. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.3. Ze śliwek wyjąć pestki.4. Wszystkie składniki wrzucić do dużego naczynia i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli winogrona miały pestki, które mimo miksowania są wyczuwalne, można koktajl dodatkowo przecedzić przez sitko. Pasującym do całości dodatkiem jest płynny miód o delikatnym smaku np. nawłociowy, lipowy.