Wykonanie

Koktajl z
botwinką nie jest dla tych, którzy nie lubią
buraków, ponieważ ich ziemisty smak jest wyczuwalny w
napoju. Można ewentualnie dodać więcej
winogron, które "zabijają" smak
buraka. Natomiast bogactwo składników sprawia, że koktajl jest naprawdę smaczny, intensywny i sycący. Najlepiej wypić go od razu po przyrządzeniu, bo przechowywany kilka godzin, nawet w lodówce, zmienia kolor z
buraczkowego na brązowy, a co za tym idzie, nie wygląda już tak świeżo i apetycznie.Składniki:pęczek
botwinki (łodygi+liście)kiść ciemnych
winogron2 małe
jabłkagarść
śliwekszklanka
wody mineralnej gazowanejPrzygotowanie1.
Botwinkę umyć, posiekać na drobniejsze kawałki.2.
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.3. Ze
śliwek wyjąć pestki.4. Wszystkie składniki wrzucić do dużego naczynia i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli
winogrona miały pestki, które mimo miksowania są wyczuwalne, można koktajl dodatkowo przecedzić przez sitko. Pasującym do całości dodatkiem jest płynny
miód o delikatnym smaku np. nawłociowy, lipowy.