Wykonanie
Ciasto-niespodzianka,które przygotowałam dla mojego
męża.Spieszyło mi się,by zdążyć zanim Połówek z pracy
wróci,a
potem znów w pośpiechu chciałam zaserwować,żeby go zaskoczyć zanim
zajrzy do lodówki i będzie po niespodziance.I tak oto nie dałam
ciastkom solidnie stężeć i spód,niestety,trochę się kruszył,
bitą śmietanę ubiłam o jeden obrót miksera za długo i nie wyszła lekka i puszysta,ale moje porażki absolutnie nie ujęły smaku ciastu,które znikało z talerza i wygodnie odkładało się tłuszczykiem na biodrach:)
porcja na tortownicę 22-23 cm25 dkg
herbatników digestive10 dkg
masłaHerbatniki rozkruszam na sypko i mieszam z
masłem do połączenia się składników.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia,a na to masę z
herbatników,ugniatam,przykrywam folią przezroczystą i wkładam do lodówki,żeby stężało(można obciążyć wierzch).5 dkg
masła5 dkg jasnego
brązowego cukru40 dkg skondensowanego
mleka z puszki
Masło z
cukrem rozpuszczam w rondlu na małym ogniu,dodaję
mleko i cały czas mieszając(uwaga-szybko się przypala)zagotowuję i gotuję ok.2-3 min.aż masa zacznie nabierać karmelowego koloru.Wylewam na stężały spód.2 dojrzałe
banany300 ml
śmietany do ubijania
gorzka czekolada do dekoracjiNa
masie układam pokrojone w plastry
banany,a na to ubitą
śmietanę.Wierzch dekoruję startą na tarce
gorzką czekoladą.Smacznego!!!