ßßß
Rabarbar - intrygujące warzywo. Jest kwaśne i nie wszystkim smakuje. Akurat ja bardzo go lubię, szczególnie w ciastach. W tej wersji połączenie rabarbaru z różą, która daje słodycz jest niesamowite. Kruszonka to połączenie moich ulubionych zdrowych składników: pestki, otręby, siemię lniane... Bardzo polecam, kiedy sezon na rabarbar trwa!
/forma około 28 cm/ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru trzcinowego150g masłaśrodek:750g rabarbaru4-5 łyżki zwykłego cukru3 łyżki konfitury różanejkruszonka:70g masła4 łyżki otrębów żytnich3 łyżki otrębów gryczanych3 łyżki zmielonego siemienia lnianego4 łyżki pestek słonecznika2 łyżki cukru trzcinowegoZe składników na spód zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut.Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałeczki. Zasypać cukrem. Odstawić.Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozetrzeć między dłońmi na niewielki grudki.Spód wyjąć z lodówki i wykleić nim formę. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W między czasie rabarbar odcedzić od soku, który można zużyć do innych celów. Wymieszać pokrojone warzywo z konfiturą różaną. Wyłożyć tak przygotowany farsz na spód. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15-20 minut. Smakuje świetnie na ciepło i po wystudzeniu.Smacznej majowej niedzieli!