Wykonanie
Rabarbar - intrygujące warzywo. Jest kwaśne i nie wszystkim smakuje. Akurat ja bardzo go lubię, szczególnie w ciastach. W tej wersji połączenie
rabarbaru z różą, która
daje słodycz jest niesamowite. Kruszonka to połączenie moich ulubionych zdrowych składników: pestki,
otręby,
siemię lniane... Bardzo polecam, kiedy sezon na
rabarbar trwa!

/forma około 28 cm/ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki
cukru trzcinowego150g
masłaśrodek:750g
rabarbaru4-5 łyżki zwykłego
cukru3 łyżki
konfitury różanejkruszonka:70g
masła4 łyżki
otrębów żytnich3 łyżki
otrębów gryczanych3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego4 łyżki pestek
słonecznika2 łyżki
cukru trzcinowegoZe składników na spód zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut.
Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałeczki. Zasypać
cukrem. Odstawić.Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozetrzeć
między dłońmi na niewielki grudki.Spód wyjąć z lodówki i wykleić nim formę. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W
między czasie
rabarbar odcedzić od soku, który można zużyć do innych celów. Wymieszać pokrojone warzywo z
konfiturą różaną. Wyłożyć tak przygotowany farsz na spód. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15-20 minut. Smakuje świetnie na ciepło i po wystudzeniu.Smacznej majowej niedzieli!