Wykonanie
Prawdziwe pachnące naturą domowe ekstrakty. W łatwy i szybki sposób możemy sobie je sami przyrządzić bo przecież chemii mówimy stanowczo- Nie;)
Ekstrakt
kawowy*:4 łyżki
kawy ziarnistej100 ml
wódki50 ml
wodyWykonanie:
Kawę pokruszyć np za pomocą tłuczka do
mięsa. Następnie wsypać ją do buteleczki z zamknięciem i zalać
alkoholem oraz
wodą, dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsnąć.Ekstrakt
waniliowy*:4 duże grube
laski wanilii150 ml
wódki100 ml
wodyWykonanie:
Wodę i
wódkę przelać do zamykanej buteleczki bądź innego zamykanego naczynia.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i przekroić je na takie kawałki aby całe były przykryte płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.Ekstrakt
cytrynowy*:1 duża
cytryna150 ml
wódki100 ml
wodyWykonanie:
Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo.
Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać
wodą oraz
wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 2 miesiące, co jakiś czas wstrząsnąć buteleczką.* Co prawda ekstrakty bedą gotowe po podanych w przepisie czasach jednak o wiele wyraźniejsze są po około 2-3 miesiącach, zyskują wtedy na
sile;)