Wykonanie
Ciekawy pomysł na przekąski z grilla, bardzo proste w wykonaniu, a jakie efektowne :) Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. W razie nie pogody podaję też wersję z piekarnika ;)

Składniki (ilość w zależności ile sztuk przystawek chcemy zrobić):
suszone śliwkiobrane
migdałyszynka parmeńskaPrzygotowanie:
Migdały należy sparzyć na chwilę wrzątkiem, po chwili zalać zimną
wodą i odcedzić. Obieramy
migdały ze skórki, a następnie nacinamy
śliwki z jednej strony i wkładamy do każdej po 1
migdale. Plasterki
szynki kroimy wzdłuż na wąskie długie paski i każdą
śliwkę zawijamy w
szynkę i spinamy wykałaczką.Grill:
śliwki grillujemy na specjalnej aluminiowej tacce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)Piekarnik:nagrzewamy piekarnik do 160st. (termoobieg) i zapiekamy
śliwki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)