Wykonanie

Delikatne, kruche, mocno maślane
ciasteczka o uroczym kształcie. Malutkie i uzależniające, łatwo sięgnąć po kolejne podczas ciekawej rozmowy czy lektury... Ciasto jest nietrudne w wykonaniu, wymyślone na potrzeby wypróbowania nowej szprycy / maszynki do wyciskania
ciastek :) To bardzo przydatny gadżet kuchenny, ułatwiający stworzenie naprawdę ładnych
ciastek w przeciągu kilku chwil, bez wałkowania i wykrawania. Należy tylko pamiętać o użyciu odpowiedniego typu ciasta. Musi ono "współpracować" ze szprycą, aby
ciastka w ogóle odrywały się od jej końcówki i wypiekały w odpowiednim kształcie. Proponowane przeze mnie ciasto jest dodatkowo wygodne w przygotowaniu, ponieważ zawiera tylko jedno całe
jajko, nie zostaje więc po jego przygotowaniu żadne zbędne
białko czy
żółtko. Osobiście żałuję, że dorobiłam się szprycy tak późno, bo
ciastka wyciskane przy jej pomocy są bezbłędne ;)Notka: ciasto przykleja się do maty sylikonowej, teflonowej i ceramicznych powierzchni. Lepiej zrezygnować z papieru do pieczenia, wyciśnięte porcje ciasta się go nie "trzymają" i ciężko oderwać je od maszynki.
Ciasteczka ze zdjęć przygotowane według przepisu bezglutenowego.Składniki (na ok. 65 małych
ciasteczek):1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 3/4 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl.
mąki kukurydzianej i 1/2 szkl.
skrobi ziemniaczanej)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia175 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżka
mlekaopcjonalnie: ulubiony aromat
Mąkę i
proszek do pieczenia wymieszać. W oddzielnej misce zmiksować
masło z
cukrem na puszystą, gładką, jasną masę. Dodać
jajko,
mleko i aromat, ponownie zmiksować. Wsypać mieszankę suchych składników i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do maszynki/szprycy i wyciskać
ciasteczka (z zachowaniem odstępów). Piec w 180 º C przez ok. 7-10 minut (w zależności od gustu -
ciasteczka pieką się bardzo szybko, należy obserwować stopień zrumienienia). Studzić na blasze przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!
