Wykonanie

Jeśli tak jak ja leżycie, ledwo oddychacie i próbujecie przetrwać upały, a macie jednak ochotę na coś dobrego to proponuję przygotowanie tego typowo letniego, orzeźwiającego deseru. Mało pracy, w dodatku wszystko bez włączania piekarnika. W oryginale arbuzowa chmurka ma formę
tortu, ja przygotowałam proste desery w pucharkach, żeby jeszcze mniej czasu spędzić w kuchni. Spróbujcie
arbuza w nowej odsłonie! ;)Składniki (na ok. 8 pucharków):1/2 dużego
arbuza1 l
śmietany 36%, dobrze schłodzonej4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego5 łyżeczek
żelatynybiszkopty - ilość wg uznania (bezglutenowcy wybierają bezglutenowe)
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki bardzo gorącej
wody. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie zająć się
arbuzem- przekroić go na pół, miąższ z jednej ćwiartki pokroić w kosteczkę usuwając pestki, drugą ćwiartkę również wypestkować a następnie zblendować z ostudzoną
żelatyną. Pokrojoną i zmiksowaną część
arbuza wstawić do lodówki.Schłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do sztywnej
śmietanki stopniowo wlewać
arbuza zmiksowanego z
żelatyną, powoli, miksując na średnich obrotach miksera. Gotowa masa nie powinna być zbyt płynna (w razie zbytniego upłynniania się masy podczas dodawania
arbuza, można nie dodać całej mieszanki do
śmietany). Dodać połowę pokrojonego w kosteczki
arbuza i delikatnie wymieszać. Przygotować pucharki. Do każdego nakładać na zmianę po kilka łyżek masy i przekładać
biszkoptami. Wierzch deserów udekorować pozostałym pokrojonym
arbuzem. Przed podaniem schładzać przez kilka godzin w lodówce, aby masa stężała.Smacznego!

Źródło przepisu: http://rozowapatera.blogspot.com/