ßßß
Mój ulubiony przepis na chlebek bananowy Sophie Dahl, tym razem wykorzystany do upieczenia muffinek. Ciasto jest wilgotne, bardzo bananowe i podczas pieczenia pachnie trochę jak... jakiś rodzaj piernika? :) Można je upiec oczywiście tradycyjnie, w podłużnej formie. Polecam, to najlepszy przepis na bananowy chlebek, jaki wypróbowałam!Składniki (na małą keksówkę lub ok. 20 muffinek):170 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej, 40 g ukurydzianej, 30 g ziemniaczanej)4 bardzo dojrzałe banany150 g brązowego cukru (można zmniejszyć ilość lub nawet pominąć)1 rozbełtane jajko75 g miękkiego masła1 cukier waniliowy1 łyżeczka sodyszczypta soliFormę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z masłem i jajkiem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać do bananów i szybko wymieszać (mogą pozostać grudki). Ciasto przelać do formy lub napełnić foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180 ºC, w keksówce przez około godzinę (można sprawdzić suchym patyczkiem, czy już się upiekło), muffinki około 30 minut. Ostudzić w formie.Smacznego!