ßßß


Składniki:100 g mąki pszennej pełnoziarnistej80 g mąki pszennej typ 480110 g masła1 łyżka cukru4 łyżki maślankiszczypta soli500 g śliwek1 łyżka cukru1/2 łyżeczki aromatu migdałowegodo dekorowania ciasta:1 jajko do posmarowania ciastacukier do posypania ciastaPrzygotowanie:Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować z niego kulę, przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym.Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy).Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką.Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając 4 centymetrowy margines z ciasta.Brzegi ciasta zawinąć do środka, p osmarować ubitym jajkiem, posypać cukrem.Ciasto wraz z papierem zsunąć na blachę do pieczenia.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, ciasto piec przez 40 minut.Po upieczeniu zsunąć ciasto wraz z papierem na kratkę do studzenia.Smacznego