ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w mące smażony na maśle

Pstrąg w mące smażony na maśle

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na smaczną rybkę jaką jest pstrąg. Bardzo proste w wykonaniu a smak jest rewelacyjny. Przygotowany w sposób klasyczny aby wyciągnąć smak rybki.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Składniki :
2 pstrągi
sól morska oraz pieprz
pół cytryny
0,5 szklanki mąki
Vegeta
papryka słodka lub ostra
masła klarowane Ghee
Przygotowanie:
Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem. Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania. Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na patelnie smażymy po około 15 z każdej strony, jeśli rybka jest grubsza można dłużej. Pożądany efekt smażenia to chrupiąca skórka. Smacznego.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/03/pstrag-w-mace-smazony-na-masle.html