Wykonanie

W spiżarni nie może zabraknąć
przetworów z
wiśni.Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów.Składniki:-6 kg
wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg )-2 kg
cukruWiśnie płuczemy i odsączamy.

Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąćtrudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni :)

Użyliśmy drylownicy, która znacznie ułatwia drylowanie.
Wiśnie zasypujemy
cukrem i mieszamy.Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.

Zlewamy sok i zagotowujemy.
Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym
sokiem.Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z
wodą przez ok. 7-10 minut.Jeśli sok nam się nie zmieści do słoików z
wiśniami - zlewamy do słoików lub butelek i wykorzystujemy go do
napojów.

Smacznego!