Wykonanie

Ta granola uzależnia. Jest tak smaczna, chrupiąca i aromatyczna, że w ogóle się temu nie dziwię;) Wszystkie jej składniki są dla siebie stworzone!
Miód,
orzechy,
żurawina,
kardamon... Takiej granoli nie znajdzie się w sklepie, więc pozostaje przygotować ją samodzielnie, z czym nie ma wcale dużo pracy. Efekt jest niesamowity. Nie ma co udawać, że można ją jeść bezkarnie łyżkami, ale i tak jest wyjątkowo zdrowa. Polecam:)
Miodowo-korzenna granola z
orzechami laskowymi i
żurawiną- 250g
orzechów laskowych- 400g
płatków owsianych (4 szklanki)- 1/2 łyżeczki
soli- 110g
masła- 220g
miodu (użyłam gryczanego)- 2 łyżki
syropu klonowego- 2 łyżeczki
kardamonu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 200g
suszonej żurawiny1)
Orzechy rozdrobnić w blenderze tak, żeby zostały też większe kawałki.2) W dużej misce wymieszać je z
płatkami i
solą.3) W rondelku umieścić
masło,
miód,
syrop klonowy,
kardamon i
cynamon.4) Roztopić na małym ogniu, często mieszając.5) Przelać do miski i dokładnie wymieszać z
płatkami.6) Przełożyć (lepiej najpierw połowę) na dwie blachy i docisnąć.7) Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na ok. 50 minut (mieszać co 15 minut).8) Wyjąć, wystudzić, wmieszać
żurawinę i przesypać do szczelnego pojemnika.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyWychodzi 1 , 1 kg granoli