Wykonanie

Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast
między zimnymi, kwaśnymi
owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej
białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy. Efekt zaskakuje subtelnością i wykwintnością. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", pełnej różnych pyszności do wypróbowania. Polecam (i książkę, i ten deser):DWesołych Świąt Wielkanocnych!- 100ml
śmietanki kremówki- 2 łyżki limoncello- 80g
białej czekolady- 200g
mrożonych owoców jagodowych1) Wlać
śmietankę i połowę limoncello do małego rondelka.2) Podgrzewać, aż prawie się zagotują.3) Zdjąć z ognia i dodać połamaną
czekoladę.4) Kilka
razy zakołysać rondelkiem, by pokryła się
śmietaną5) Wyjąć
owoce z zamrażalnika i ułożyć w płaskim naczyniu.6) Skropić resztą limoncello.7) Pomieszać
czekoladę, by się rozpuściła i była gładka.8) Polać sosem
owoce i od razu podawać, w szklaneczkach lub pucharkach.Czas przygotowania: 10 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 290 kcal