ßßß Cookit - przepis na Estońskie mleczne ciasteczka

Estońskie mleczne ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu dobrze jest upiec ciasteczka. Mieszanie kilku składników, zagniatanie ciasta, wykrawanie różnych kształtów to całkiem przyjemne zajęcia. Te znalezione na tym blogu ciasteczka świetnie sprawdzają się, gdy najdzie nas ochota na pieczenie: potrzeba naprawdę niewielu składników, a efekt w postaci pięknego zapachu roznoszącego się po domu i kruchych ciasteczek o smaku masy krówkowej mamy już po godzinie. Coś pysznego!
- 250g zwykłej mąki(użyłam 280g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 150g zimnego masła
– 175g słodzonego mleka zagęszczonego
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodać pokrojone w kostkę masło i połączyć z suchymi składnikami,
by przypominały kruszonkę.
Wlać mleko zagęszczone i wyrobić ciasto.
Schować do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać ciastka.
Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia.
Można je posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 st. C aż będą złote (ok. 10 minut).
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 50
Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/07/estonskie-mleczne-ciasteczka.html