Wykonanie

Od czasu do czasu dobrze jest upiec
ciasteczka. Mieszanie kilku składników, zagniatanie ciasta, wykrawanie różnych kształtów to całkiem przyjemne zajęcia. Te znalezione na tym blogu
ciasteczka świetnie sprawdzają się, gdy najdzie nas ochota na pieczenie: potrzeba naprawdę niewielu składników, a efekt w postaci pięknego zapachu roznoszącego się po domu i kruchych
ciasteczek o smaku masy krówkowej mamy już po godzinie. Coś pysznego!- 250g zwykłej
mąki(użyłam 280g)– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– szczypta
soli– 1 łyżeczka
cukru z
wanilią– 150g zimnego
masła– 175g
słodzonego mleka zagęszczonegoWymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier.Dodać pokrojone w kostkę
masło i połączyć z suchymi składnikami,by przypominały kruszonkę.Wlać
mleko zagęszczone i wyrobić ciasto.Schować do lodówki na pół godziny.Rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać
ciastka.Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia.Można je posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w temperaturze 200 st. C aż będą złote (ok. 10 minut).Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 50Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal