Wykonanie
Wiecie,że ja wiórków
marchewkowych nie potrafię się pozbyć. Zatem oprócz soku, udało mi się upiec babeczki. Słodkie i mięciuchne. Może się skusicie?Przepis (dziś tak na "oko")wiórki z 1,5 kg
marchwirodzynki - cała paczka (100 g)
jajka - 3 sztuki kl.M
syrop truskawkowy (opcjonalnie, dodać do ciasta) - ja dodałam
olej rzepakowy ( pół szklanki )Wszystkie składniki wymieszać i przenieść do foremek. Konsystencja była dość zbita, ale nadal plastyczna, nakładałam ją łyżką,do foremek silikonowych. Babeczki pieczemy do zrumienienia, ok.20 minut. Jeśli ktoś nie chce by babka była mokra tak, jak bajaderka (propozycja poniżej), to wystarczy dodać
mąki (ok.1/3 szklanki). Poniżej przedstawiam Wam jeszcze dwie możliwości użycia
marchewki w deserze:Bajaderka czyli wykorzystanie wiórków
marchewkowych,i jeszcze jedna w postaci kuleczek
marchewkowych, te cieszyły się większą popularnością!
Słodkości w imię ładnej zdrowej skóry. Smacznej witaminki A i E!