ßßß Cookit - przepis na Ciasto bajaderka marchewkowo-gruszkowa (bez mąki, cukru)

Ciasto bajaderka marchewkowo-gruszkowa (bez mąki, cukru)

nazwa

Wykonanie

Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez mąki i bez cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki marchewkowe-odsłona 2. :)
Przepis na ciasto jest bardzo prosty:
wiórki z marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku marchewkowego :P )- 500g
gruszka- 4 małe sztuki
orzechy włoskie zmielone- 200 g
aromat do ciasta
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Całą masę wymieszać, marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę. Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka . I właściwie jest ona bardzo trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :P
Wiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo .
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2013/12/ciasto-bajaderka-marchewkowo-gruszkowa.html