ßßß
Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez mąki i bez cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki marchewkowe-odsłona 2. :)Przepis na ciasto jest bardzo prosty:wiórki z marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku marchewkowego :P )- 500ggruszka- 4 małe sztukiorzechy włoskie zmielone- 200 garomat do ciasta1/2 szklanki oleju rzepakowegoCałą masę wymieszać, marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę. Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka . I właściwie jest ona bardzo trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :PWiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo .