Wykonanie

Długo zapowiada bajadera bezglutenowa już jest. Nowy dietetyczny eksperyment bez
mąki i bez
cukru! Serwuję Wam dzisiaj wiórki
marchewkowe-odsłona 2. :)Przepis na ciasto jest bardzo prosty:wiórki z
marchewki (mnie akurat znowu zostały po przygotowaniu soku
marchewkowego :P )- 500g
gruszka- 4 małe sztuki
orzechy włoskie zmielone- 200 g
aromat do ciasta1/2 szklanki
oleju rzepakowegoCałą masę wymieszać,
marchew podczas mieszania, nabiera taką plastyczną tekturę.
Potem wyłożyć w formie do pieczenia typu keksówka. Poprzebijać palcami masę, tak jak na zdjęciu. I piec ok.40 min. w temperaturze 180 st.

Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Na skutek plastelinowej formy jaką przybrało, przyłatano mu nazwę: bajaderka . I właściwie jest ona bardzo
trafna, poza jedyną rzeczą, forma kulkowej bajaderki to to nie jest :PWiem,że ciasto jeszcze u mnie zagości, i być może wtedy pokuszę się o uformowanie bajaderkowych kuleczek?Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: Podróżuj i jedz zdrowo .