ßßß
Kilka zasad przygotowania i obróbki mięsa, przede wszystkim po to,aby nie truć siebie i gości szkodliwymi substancjami rakotwórczymi,węglowodorami aromatycznymi, nadtlenkami lipidowymi i wolnymi rodnikami.Niezła litania, wiem, dlatego przeczytaj co możesz zrobić, żeby zmienić grilla na bardziej smacznego i zdrowego.Po pierwsze MARYNOWANIEzmiękcza mięsozatrzymuje smak w postaci suchych przypraw-rozmaryn, kurkuma,imbir- neutralizują szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania.Po drugie UNIKAJ KONSERWANTÓW(powodują wytwarzanie szkodliwych związków podczas grillowania)nie stosuj wyrobów mięsnych konserwowanych azotynem sodu (E250)zamień wołowinę na wieprzowinę i drób, ich obróbka jest krótsza, i wytwarzanych jest mniej związków trujących w mięsach peklowanych i wędzonych poddawanych obróbce termicznej na grillu powstają rakotwócze nitrozoaminy.Po trzecie TECHNIKA GRILLOWANIAużywaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.mięso kładź na żar, a nie na żywy ogieńdobrze jest użyć tacek aluminiowych pod mięsa, ponieważ skapujący tłuszcz wydziela substancje o których mowa była wcześniej.mięso wyjęte wcześniej z lodówki, szybciej się upiecze, a środek na pewno nie zostanie surowy.Jeśli chcecie wiedzieć więcej w tym temacie, zachęcam do lektury ..