ßßß
Składniki:1 puszka 400 g masy kajmakowej0,5 kg mascarpone0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera "wiaderkowego" na sernik2 galaretki cytrynowe2 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki kurkumy (można pominąć, to tylko dla koloru)3 płaskie łyżeczki żelatyny1 opakowanie podłużnych biszkoptówpłatki migdałowe2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Dno blaszki wyłożyć biszkoptami jeden przy drugim.Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać połowę kajmaku z puszki i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera kajmakowego i dokładnie rozmieszać. Dodać do sera i krótko zmiksować. Masę przełożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (około 15-30 minut powinno wystarczyć).Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, przestudzić.Ser krótko zmiksować i bardzo powoli dodawać galaretkę, najlepiej łyżką. Kolejną porcję dodawać dopiero, gdy poprzednia połączy się z serem. Miksować wyłącznie na niskich obrotach, jak najkrócej.Do Masy cytrynowej dodajemy sok z cytryny i kurkumę. Przelewamy na stężałą masę kajmakową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Pozostały kajmak przekładamy do rondla i dodajemy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż zrobi sie płynny. Przelewamy na stężałą masę cytrynową. Odstawiamy do lodówkiPrzed podaniem ciasto posypujemy płatkami migdałów.Smacznego!