Wykonanie
Latem królują u nas wszelkiego rodzaju serniki na zimno. Zapowiadało się słodko, bo mąż od pewnego czasu nadmieniał, że chodzi za nim jego ulubiony kajmak.Ciasta typowo słodkie bardzo lubię "przełamać" jakąś subtelną, kwaskową nutą. Tym razem zdecydowałam się połączyć kajmak z
cytryną - bardzo udana z nich para jak się okazało :) Gorąco polecam wypróbowanie takiego połączenia smaków.

Składniki:1 puszka 400 g masy kajmakowej0,5 kg
mascarpone0,5 kg
twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego
sera "wiaderkowego" na sernik2
galaretki cytrynowe2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
kurkumy (można pominąć, to tylko dla koloru)3 płaskie łyżeczki
żelatyny1 opakowanie podłużnych
biszkoptówpłatki migdałowe2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Dno blaszki wyłożyć
biszkoptami jeden przy drugim.
Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać połowę kajmaku z puszki i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Do przestudzonej
żelatyny dodać łyżkę
sera kajmakowego i dokładnie rozmieszać. Dodać do
sera i krótko zmiksować. Masę przełożyć na
biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (około 15-30 minut powinno wystarczyć).
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, przestudzić.
Ser krótko zmiksować i bardzo powoli dodawać
galaretkę, najlepiej łyżką. Kolejną porcję dodawać dopiero, gdy poprzednia połączy się z
serem. Miksować wyłącznie na niskich obrotach, jak najkrócej.Do Masy cytrynowej dodajemy
sok z cytryny i
kurkumę. Przelewamy na stężałą masę kajmakową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Pozostały kajmak przekładamy do rondla i dodajemy
mleko. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż
zrobi sie płynny. Przelewamy na stężałą masę
cytrynową. Odstawiamy do lodówkiPrzed podaniem ciasto posypujemy
płatkami migdałów.Smacznego!