ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowo cytrynowy

Sernik kajmakowo cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Latem królują u nas wszelkiego rodzaju serniki na zimno. Zapowiadało się słodko, bo mąż od pewnego czasu nadmieniał, że chodzi za nim jego ulubiony kajmak.
Ciasta typowo słodkie bardzo lubię "przełamać" jakąś subtelną, kwaskową nutą. Tym razem zdecydowałam się połączyć kajmak z cytryną - bardzo udana z nich para jak się okazało :) Gorąco polecam wypróbowanie takiego połączenia smaków.
Składniki:
1 puszka 400 g masy kajmakowej
0,5 kg mascarpone
0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera "wiaderkowego" na sernik
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki kurkumy (można pominąć, to tylko dla koloru)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
płatki migdałowe
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Dno blaszki wyłożyć biszkoptami jeden przy drugim.
Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać połowę kajmaku z puszki i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera kajmakowego i dokładnie rozmieszać. Dodać do sera i krótko zmiksować. Masę przełożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (około 15-30 minut powinno wystarczyć).
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, przestudzić.
Ser krótko zmiksować i bardzo powoli dodawać galaretkę, najlepiej łyżką. Kolejną porcję dodawać dopiero, gdy poprzednia połączy się z serem. Miksować wyłącznie na niskich obrotach, jak najkrócej.
Do Masy cytrynowej dodajemy sok z cytryny i kurkumę. Przelewamy na stężałą masę kajmakową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Pozostały kajmak przekładamy do rondla i dodajemy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż zrobi sie płynny. Przelewamy na stężałą masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki
Przed podaniem ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/06/sernik-kajmakowo-cytrynowy.html