ßßß Cookit - przepis na Syrop z mniszka lekarskiego + właściwości

Syrop z mniszka lekarskiego + właściwości

nazwa

Wykonanie

Ledwo zrobiłam syrop z mniszka i już wiem, że na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Początkowo, gotując kwiaty mlecza po raz pierwszy byłam troszkę przerażona, bo bardzo nie odpowiadał mi zapach. Na szczęście po odcedzeniu i dodaniu cytrusów zapach znika.
Syrop przypomina miód jednak z tą różnicą, że miodu nie znoszę, a syrop uwielbiam. Dla mnie i mojej rodziny syrop jest duuużo lepszy. Chętnie słodzimy nim herbatę. Lubię, gdy coś zdrowego okazuje się być tak pyszne :)
O właściwościach tylko kilka słów, bo w internecie jest tego dużo, kto zechce dowiedzieć się więcej ten znajdzie informacje bez problemu. Ja zajrzałam tutaj i podaję w skrócie:
leczeniu miażdżycy
oczyszczaniu organizmu z toksyn
stanach zapalnych skóry, gojeniu się ran
leczenie wątroby i pęcherzyka żółciowego
poprawia trawienie
leczenie kaszlu, chrypki, stany zapalne i infekcje dróg oddechowych
infekcje dróg moczowych, kamica nerkowa
Cóż, trochę tego jest!
Ja jestem zwolenniczką teorii, że mając lekarzy dziesiątek specjalności, na każdym rogu 3 apteki wypchane po brzegi - chorujemy na potęgę, dużo bardziej niż pokolenia, które wychowały się bez tych wszystkich udogodnień. Oczywiście jest inny poziom zanieczyszczenia środowiska, jemy inną żywność - przyczyn można mnożyć - ale też nasze babcie radziły sobie z chorobami takimi metodami domowymi. Może warto do babcinej mądrości wrócić.
Potrzebujesz:
około 300-400 samych kwiatów mlecza
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1 litr zimnej wody
Przygotowanie:
Kwiaty mlecza zrywamy przed południem z miejsc niezanieczyszczonych (miasto odpada!)
Płuczemy kwiaty w wodzie żeby pozbyć się drobnych owadów
wypłukane kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia. gotujemy 5 minut i odstawiamy na 1 dzień.
Drugiego dnia przecedzamy nasz wywar. Kwiaty wyrzucamy.
Wywar umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i sok z cytryny.
Gotujemy aż zgęstnieje - i mnie koło 2 godzin. Nim wywar zgęstnieje zaczyna się solidnie pienić - to znak że można zmniejszyć ogień i powoli sprawdzać gęstość.
Syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami do wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego-wasciwosci.html