Wykonanie
Ledwo zrobiłam
syrop z mniszka i już wiem, że na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Początkowo, gotując kwiaty mlecza po raz pierwszy byłam troszkę przerażona, bo bardzo nie odpowiadał mi zapach. Na szczęście po odcedzeniu i dodaniu
cytrusów zapach znika.
Syrop przypomina
miód jednak z tą różnicą, że
miodu nie znoszę, a
syrop uwielbiam. Dla mnie i mojej rodziny
syrop jest duuużo lepszy. Chętnie słodzimy nim
herbatę. Lubię, gdy coś zdrowego okazuje się być tak pyszne :)O właściwościach tylko kilka słów, bo w internecie jest tego dużo, kto zechce dowiedzieć się więcej ten znajdzie informacje bez problemu. Ja zajrzałam tutaj i podaję w
skrócie:leczeniu miażdżycyoczyszczaniu organizmu z toksynstanach zapalnych skóry, gojeniu się ranleczenie wątroby i pęcherzyka żółciowegopoprawia trawienieleczenie
kaszlu, chrypki, stany zapalne i infekcje dróg oddechowychinfekcje dróg moczowych, kamica nerkowaCóż, trochę tego jest!Ja jestem zwolenniczką teorii, że mając lekarzy dziesiątek specjalności, na każdym
rogu 3 apteki wypchane po brzegi - chorujemy na potęgę, dużo bardziej niż pokolenia, które wychowały się bez tych wszystkich udogodnień. Oczywiście jest inny poziom zanieczyszczenia środowiska, jemy inną żywność - przyczyn można mnożyć - ale też nasze babcie radziły sobie z chorobami takimi metodami domowymi. Może warto do babcinej mądrości wrócić.

Potrzebujesz:około 300-400 samych kwiatów mlecza1 kg
cukrusok z 1
cytryny1 litr zimnej
wodyPrzygotowanie:Kwiaty mlecza zrywamy przed południem z miejsc niezanieczyszczonych (miasto odpada!)Płuczemy kwiaty w wodzie żeby pozbyć się drobnych owadówwypłukane kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy litrem
wody i doprowadzamy do wrzenia. gotujemy 5 minut i odstawiamy na 1 dzień.Drugiego dnia przecedzamy nasz
wywar. Kwiaty wyrzucamy.
Wywar umieszczamy w garnku, dodajemy
cukier i
sok z cytryny.Gotujemy aż zgęstnieje - i mnie koło 2 godzin. Nim
wywar zgęstnieje zaczyna się solidnie pienić - to znak że można zmniejszyć ogień i powoli sprawdzać gęstość.
Syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami do wystudzenia.Smacznego!