Wykonanie
Wybierając się do czyjegoś domu nigdy nie przychodzę z pustymi rękami. Nie zawsze jednak mamy czas, by coś specjalnego przygotować. Dziś przepis na bardzo efektowne
ciasteczka, które robią się właściwie same. Wystarczy zmiksować ciasto i poukładać składniki w formach. Jeśli mamy odpowiednie foremki to nie więcej niż 10-15 minut roboty. Ja foremek nie miałam dlatego posiłkowałam się na szybko zrobionymi z folii aluminiowej - sprawdziły się znakomicie.
Ciasteczka są pyszne! Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, świetnie się komponuje z
owocami. Podane do stołu wyglądają bardzo efektownie i apetycznie. Koniecznie spróbujcie

Potrzebujesz: (na 10 sporych
ciasteczek)1 puszkę
ananasa w plastrach
konfitura wiśniowa (10 łyżeczek, około pół słoiczka)Foremki o średnicy odrobinę większej niż plaster
ananasa. Jeśli nie masz takich przygotuj je z folii aluminiowej - odciśnij w foli kształt dna kubka czy tak jak ja nakrętki. Takie jednorazowe foremi sprawdzą się nawet lepiej, bo łatwiej z nich wyjąć
ciastka :)Na ciasto:Pełną szklankę
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczkę
proszku do pieczenia5 łyżek
maku2
jajka2 łyżki
mleka1 kostkę miękkiego
masła (200g)szczyptę
soliPrzygotowanie:Składniki ciasta miksujemy do połączenia składników. Wyjdzie kleisteDo foremek wkładamy plaster
ananasa. Do środka łyżeczkę
konfitury.Ciasto rozkładamy po równo na
owoce. Wyrównujemy zwilżoną dłoniąPieczemy 30 minut w 180 stopniachStudzimy kilkanaście minut i wyjmujemy z foremekSmacznego!



Przepis pochodzi z bloga czym chata bogata