Wykonanie
Zapewne nie tylko ja w ostatnich dniach wyznaję
motto, że dzień bez gałki
lodów, to dzień stracony. Oczywiście mam na myśli domowe
lody! :) A jeśli dodam, że są to
lody mało skomplikowane, bo bez użycia maszynki, w dodatku pyszne i kremowe, to raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam!

Składniki:2 tabliczki (200 g)
czekolady deserowej100 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego3 duże dojrzałe
banany500 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30% lub 36%60 ml
nalewki wiśniowejPrzygotowanie:
Czekoladę połamać, zalać
zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Banany zblendować na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej
śmietany (ciągle mieszając) dodawać stopniowo: przecier z
bananów, rozpuszczoną
czekoladę i
nalewkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika próżniowego i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.Na 15 min. przed podaniem przełożyć
lody z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękły.