Wykonanie
Lodowy deser na pożegnanie wakacji -
ciasteczkowa tarta grzechu warta, czyli połączenie
lodów śmietankowych z
ciasteczkami oreo. Smakuje naprawdę obłędnie. Zresztą nie musisz mi wierzyć na słowo - zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:400 g ciemnych
ciastek typu oreo1 łyżka
nalewki wiśniowej400 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30% lub 36%1/4 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego100 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonegoPrzygotowanie:

Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z
cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać ekstrakt
waniliowy, a następnie
mleko zagęszczone, ponownie ubić. Wstawić do lodówki na czas przygotowania
spodu ciasteczkowego.Dwa
ciastka odłożyć do dekoracji, a resztę rozdrobnić w malakserze. 100 g rozdrobnionych
ciastek odsypać (później wymieszasz je z masą
śmietanową), do
ciastek pozostałych w malakserze dodać łyżkę
nalewki i 4 łyżki ubitej
śmietany kremówki (tej z lodówki). Miksować do uzyskania lepkiej konsystencji.Formę do tarty o średnicy 27,5 cm natłuścić i wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.Wyjąć z lodówki masę
śmietanową, delikatnie wmieszać do niej 100 g odłożonych wcześniej rozdrobnionych
ciastek. Gotową masę przełożyć na
ciasteczkowy spód, wyrównać. Odłożone dwa
ciastka połamać i powtykać w tartę. Tak przygotowaną tartę wstawić na ok. 2 godziny do zamrażalnika.Tartę wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękła i dała się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku).


Tarty było za mało, więc powstało jeszcze takie semifreddo: