Wykonanie
Zimą nie ma zbyt dużej różnorodności jeżeli chodzi o
owoce i warzywa. Warto dlatego kombinować z tym co jest dostępne.
Buraki,
suszone owoce i
natka pietruszki, to produkty, które bez problemu kupimy w te chłodne dni i na dodatek możemy z nich skomponować pyszną
sałatkę.
Sałatka z
buraczków to jedna z moich ulubionych. Jednak w tej wersji jest jeszcze lepsza niż tradycyjna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także samodzielnie jako lunch.
Składniki:pół kilograma
buraków200g suszonych
śliwekduży ząbek
czosnkupęczek
natki pietruszkisok z cytrynygarść
orzechów włoskichkawałek
sera koziegosólKażdego
buraka osobno zawijamy w folię aluminiową. Układamy je na blasze i pieczemy w 180 stopniach do miękkości (ok. 1 godziny). Następnie obieramy je i kroimy w kostkę.5
śliwek zalewamy wrzątkiem, na tyle żeby je zakrywał. Resztę kroimy w słupki i dodajemy do
buraków.Namoczone
śliwki miksujemy razem ze wrzątkiem, w którym się moczyły, a także z
czosnkiem i
natką (warto zostawić jednak kilka listków do dekoracji). Sos doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy
solą do smaku. Zalewamy
sałatkę. Studzimy całość.Dodajemy grubo pokrojone
orzechy włoskie,
kozi ser i skrapiamy całość
sokiem z cytryny.Smacznego!Uwaga: Ważne, żeby
kozi ser dodać tuż przed podaniem, bo inaczej może zafarbować na różowo i
sałatka straci część urody ;)