ßßß Cookit - przepis na Pieczona ciecierzyca (cieciorka)

Pieczona ciecierzyca (cieciorka)

nazwa

Wykonanie

Zdążyła się ta torebka ciecierzycy nastać u mnie w zaciszu jednej z półek… Ale i na nią nastał czas i to w postaci przepysznej przekąski, idealnej na wieczorny film lub towarzystwo znajomych. W kuchni arabskiej stosuje się cieciorkę do przygotowania humusu, a w Egipcie jako afrodyzjak ze względu na silne pobudzające działanie. Ciecierzyca ma wiele wartości odżywczych i podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo obniża ciśnienie oraz poziom tzw. „złego cholesterolu”. Ma też niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik reguluje poziom glukozy we krwi. Tyle i wiele innych wartości mieści się w tych podobnych do obranych orzechów leśnych ziarenkach.
Składniki:
2 szklanki suchej ciecierzycy
Oliwa z oliwek
Rozmaryn, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, sól himalajska, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę moczyłam najpierw w wodzie przez około 11 godzin. Następnie gotowałam ją przez około 15 minut, po czym odsączyłam z wody i przyprawiłam ulubionymi przyprawami. Dodałam oliwę z oliwek i dobrze wymieszałam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam ciecierzycę przez około 30-40 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki powinny być lekko chrupiące.
Jak dla mnie to rewelacyjna przekąska więc polecam :)
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/10/pieczona-ciecierzyca-cieciorka.html