Wykonanie
Zdążyła się ta torebka
ciecierzycy nastać u mnie w zaciszu jednej z półek… Ale i na nią nastał czas i to w postaci przepysznej przekąski, idealnej na wieczorny film lub towarzystwo znajomych. W kuchni arabskiej stosuje się
cieciorkę do przygotowania humusu, a w Egipcie jako afrodyzjak ze względu na silne pobudzające działanie.
Ciecierzyca ma wiele wartości odżywczych i podobnie jak inne
warzywa strączkowe, jest bardzo dobrym źródłem
białka. Dodatkowo obniża ciśnienie oraz poziom tzw. „złego cholesterolu”. Ma też niski indeks glikemiczny, a zawarty w niej błonnik reguluje poziom glukozy we
krwi. Tyle i wiele innych wartości
mieści się w tych podobnych do obranych
orzechów leśnych ziarenkach.Składniki:2 szklanki suchej
ciecierzycyOliwa z oliwekRozmaryn,
papryka słodka,
przyprawa do ziemniaków,
sól himalajska,
pieprz kolorowyPrzygotowanie:Suchą
ciecierzycę moczyłam najpierw w wodzie przez około 11 godzin. Następnie gotowałam ją przez około 15 minut, po czym odsączyłam z
wody i przyprawiłam ulubionymi
przyprawami. Dodałam
oliwę z oliwek i dobrze wymieszałam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i piekłam
ciecierzycę przez około 30-40 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki powinny być lekko chrupiące.Jak dla mnie to rewelacyjna przekąska więc polecam :)