Wykonanie
Na jak wiele sposobów możemy wykorzystać orzechy? A na jak wiele sposobów możemy przygotować budyń? Z pewnością na wiele i z pewnością ja nie znam odpowiedzi na te pytania. Wiem, że
budyń wcale nie musi oznaczać białego proszku z
torebki o nieznanym pochodzeniu, a w zamian może być przygotowany w domu, z dobrych jakościowo i zdrowych składników. Z doświadczenia wiem, że na
budyń często przychodzi ochota w okolicach podwieczorka więc przygotowałam wersję budyniu z
orzechami, tak, aby oprócz walorów
smakowych mógł nas zachęcić swoją wartością energetyczną.Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.pl.Składniki:1,5 szklanki
mleka2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanejSzczypta
stewiiZiarenka z jednej
laski waniliiMała garść
orzechów laskowych Felix (bez
soli)
Gorzka czekolada do posypaniaPrzygotowanie:
Orzechy podsmażyłam na suchej patelni i zmieliłam w rozdrabniaczu. Większość
mleka zagotowałam, a z drugą częścią wymieszałam pozostałe składniki wraz ze zmielonymi
orzechami i dodałam do gotującego
mleka. Wymieszałam wszystko i przelałam do salaterki, na wierzch posypałam startą
gorzką czekoladą. Deser bardzo łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalny w smaku, polecam :)