Zdecydowanie należę do zwolenników ziemniaków więc często poszukuję przepisów, które zaspokoją smak na to pospolite warzywo. Dziś polecam ugotowane ziemniaczki w postaci placuszków z dodatkiem kukurydzy i suszonych pomidorów.Składniki:1 kg ziemniaków1 puszka kukurydzy1 słoiczek suszonych pomidorów2 jajka4 łyżki mąki żytniej lub orkiszowejSól himalajska, przyprawa do ziemniakówOlej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Obrane ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie (jak na obiad), rozgniotłam tłuczkiem i pozostawiłam do ostygnięcia. Gdy ziemniaki wystygły, dodałam do nich puszkę odsączonej kukurydzy i słoiczek odsączonych z zalewy suszonych pomidorów. Przyprawiłam przyprawą do ziemniaków. Dodałam jajka i mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażyłam placuszki aż się zarumieniły. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe choć mogą równie dobrze stanowić zimną przekąskę J