Wykonanie
W ostatnich dniach zauważyłam wzmożoną liczbę przeziębień i chorób wśród swoich znajomych, a to zmobilizowało mnie, by stworzyć jak najlepszą barierę ochronną dla siebie. Tak powstał zielony koktajl z
awokado,
jabłka i
kiwi, który polecam ze względu na niezwykłą zawartość witamin. W
awokado znajdziemy duże ilości witamin B9, B6, K, E i C, jak również karoteny, czy
białko. W
świeżym jabłku znajduje się dużo witaminy C, większość witamin z grupy B, a także spora zawartość błonnika pokarmowego.
Kiwi natomiast nazywane jest często naturalnym bogactwem lub bombą witaminą, a to dzięki dużej ilości witaminy C (jedno dojrzałe większe
kiwi może dostarczyć nawet 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), a także potasu (jeden
owoc ma tyle potasu co cały
banan). Jest także jednym z niewielu
owoców, które zawierają kwas foliowy i wapń.Mam nadzieję, że przekonałam was do zrobienia tak prostego, aczkolwiek wartościowego koktajlu.

Składniki:1
awokado1
jabłko2
kiwi0,5 szklanki
napoju migdałowego2 łyżki
soku z limonki2 łyżki
syropu z agawyPrzygotowanie:
Awokado,
jabłko i
kiwi obrałam i pokroiłam, wrzuciłam do blendera. Dodałam pozostałe składniki i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Koktajl jest już gotowy, choć najlepiej smakuje lekko schłodzony.