ßßß Cookit - przepis na Macerowane truskawki z białym winem i mascarpone

Macerowane truskawki z białym winem i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Nie od dziś wiadomo, że truskawki pysznie smakują z szampanem czy białym winem. Dlatgo prezentuję Wam prosty i szybki przepis na lekko „pijane” truskawki z aromatyczną wanilią i przyjemnie chrupiącą kruszonką z ciasteczek maślanych. Pyszności!
4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 min.
Składniki
480g truskawek
ok. 30g cukru
5 łyżek białego wytrawnego wina
1 laska wanilii
40g ciastek maślanych
80g serka mascarpone
Przygotowanie
Umyj truskawki, osusz i usuń szypułki.
Pokrój truskawki w cienkie plasterki (zdj. 1).
Dodaj cukier oraz wino, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Uwaga : dostosuj ilość cukru do naturalnej słodkości truskawek .
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.
Dodaj ziarenka wanilii do truskawek i delikatnie wymieszaj (zdj. 2).
Pokrusz ciasteczka ręcznie lub w rozdrabniaczu, pozostawiając chrupiące grudki.
Porcję truskawek umieść w kieliszku lub salaterce (zdj. 3).
Posyp ciasteczkami (zdj. 4 i 5).
Gorącą łyżeczką zroluj porcję zimnego mascarpone i ułóż ją na ciasteczkach (zdj. 6).
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/06/macerowane-truskawki-z-biaym-winem-i.html