Nie od dziś wiadomo, że truskawki pysznie smakują z szampanem czy białym winem. Dlatgo prezentuję Wam prosty i szybki przepis na lekko „pijane” truskawki z aromatyczną wanilią i przyjemnie chrupiącą kruszonką z ciasteczekmaślanych. Pyszności!4 porcjePrzygotowanie: ok. 30 min.Składniki480g truskawekok. 30g cukru5 łyżek białego wytrawnego wina1 laska wanilii40g ciastekmaślanych80g serka mascarponePrzygotowanieUmyj truskawki, osusz i usuń szypułki.Pokrój truskawki w cienkie plasterki (zdj. 1).Dodaj cukier oraz wino, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Uwaga : dostosuj ilość cukru do naturalnej słodkości truskawek .Laskę wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka wanilii.Dodaj ziarenka wanilii do truskawek i delikatnie wymieszaj (zdj. 2).Pokrusz ciasteczka ręcznie lub w rozdrabniaczu, pozostawiając chrupiące grudki.Porcję truskawek umieść w kieliszku lub salaterce (zdj. 3).Posyp ciasteczkami (zdj. 4 i 5).Gorącą łyżeczką zroluj porcję zimnego mascarpone i ułóż ją na ciasteczkach (zdj. 6).