ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z wanilią

Dżem truskawkowy z wanilią

nazwa

Wykonanie

Każda wiejska gospodyni wie, że najlepsze dżemy z truskawek robi się pod koniec sezonu. Wówczas owoce są najsłodsze i nie trzeba dodawać tyle cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić :)
Ilość porcji: 8 słoików
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
2kg truskawek
1 opakowanie żelfixu 2:1
800g cukru
2 laski wanilii
Truskawki obieramy z szypułek oraz dokładnie myjemy. Owoce przekrajamy na pół i umieszczamy w garnku wraz z żelifixem. Dodajemy ziarenka z obu lasek wanilii, a same „patyczki” wrzucamy do środka. Garnek ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Wyławiamy patyczki od wanilii. Dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki w chłodne i ciemne miejsce :)
Po zdjęciach przychodzi czas na konsumpcję :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/dzem-truskawkowy-z-wanilia.html