Wykonanie
1,5 szklanki
mąki1 łyżka roztopionego
masła2 łyżki
oliwy½ łyżeczki
soli1 szklanka gorącej
wodyPrzepis:Zmieszaj w misce
mąkę,
sól i
wodę. Składniki mieszaj aż powstaną grudki i następnie zagnieć ciasto. Na końcu dodaj
oliwę i ponownie zagniataj aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostaw na ok. 10 minut (ciasto musi odpocząć).Po tym czasie rozwałkuj kulkę ciasta na grubość ok. 1 cm, posmaruj wierzch rozpuszczonym
masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają
mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm).Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden bok był możliwy do swobodnego uniesienia (jak na zdjęciu) - takie układanie pozwoli nam zaoszczędzić miejsca na blacie.

Placki muszą być naprawdę cienkie, inaczej ciasto po smażeniu może wyjść surowe i nie rozwarstwi się. Odpowiednio przygotowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez
oleju – najlepiej na patelnię teflonową, tak aby ciasto nie przywarło). Pierwszą stronę smażymy ok. 1 minutę dociskając wierzch
łopatką. Następnie placek przewracamy na drugą stronę i energicznie okręcamy je wokół własnej osi i dociskając
łopatką placek na brzegach. Po osiągnięciu efektu napompowania (jak na zdjęciu) ściągamy z patelni.

Placki nadają się idealnie jako dodatek do
indyjskich potraw np.
kurczaka tikka
masala :)
