Wykonanie
Składniki na ok. 5 małych placuszków.

Składniki:1
banan1
jajko2 łyżeczki
cukru2 łyżki
zarodków pszennych stabilizowanych Sante
Olej do smażeniaOpcjonalnie: masa krówkowa do polaniaPrzepis:
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego
jajko wraz z zarodkami i
cukrem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej
olejem na złoto z każdej strony. Możemy je polać masą
krówkową z puszki.


Zarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Zawarte w nich wartości odżywcze powodują, że stanowią one ważne uzupełnienie codziennej diety. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%).
Zarodki Pszenne są źródłem wysokiej jakości
białka roślinnego. Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.Wartość odżywcza w 100g
zarodków pszennychWartość energetyczna 1463 kJ / 351 kcal
Białko 27,5gTłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4g1,6gWęglowodany w tym
cukry 31,5g15,2gBłonnik pokarmowy 14gSód 0,003gWitamina E 15,1mg (151%)*Tiamina (wit. B1)2,1mg (29%)*Ryboflawina (wit. B2)0,53mg (33%)*Niacyna (Wit. PP)6,3mg (35%)*Witamina B6 2,5mg (125%)*Kwas foliowy 330 μg (165%)*Potas 1024mg (51%)*Fosfor 1070mg (153%)*Żelazo 9mg (64%)*Magnez 314mg (84%)*Cynk 15mg (150%)*Miedź 0,91mg (91%)**% zalecanego dziennego spożycia