ßßß Cookit - przepis na Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na ok. 5 małych placuszków.
Składniki:
1 banan
1 jajko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych Sante
Olej do smażenia
Opcjonalnie: masa krówkowa do polania
Przepis:
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko wraz z zarodkami i cukrem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej olejem na złoto z każdej strony. Możemy je polać masą krówkową z puszki.
Zarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Zawarte w nich wartości odżywcze powodują, że stanowią one ważne uzupełnienie codziennej diety. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%).
Zarodki Pszenne są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.
Wartość odżywcza w 100g zarodków pszennych
Wartość energetyczna 1463 kJ / 351 kcal
Białko 27,5g
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,4g
1,6g
Węglowodany w tym cukry 31,5g
15,2g
Błonnik pokarmowy 14g
Sód 0,003g
Witamina E 15,1mg (151%)*
Tiamina (wit. B1)2,1mg (29%)*
Ryboflawina (wit. B2)0,53mg (33%)*
Niacyna (Wit. PP)6,3mg (35%)*
Witamina B6 2,5mg (125%)*
Kwas foliowy 330 μg (165%)*
Potas 1024mg (51%)*
Fosfor 1070mg (153%)*
Żelazo 9mg (64%)*
Magnez 314mg (84%)*
Cynk 15mg (150%)*
Miedź 0,91mg (91%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/02/placuszki-bananowe.html