Wykonanie
1 litr
bulionu z kury1 pęczek
szparagi zielone1 pęczek
szparagi białe1
serek topiony o smaku
śmietankowym typu serdelek125 ml.
śmietana 36%SólSzparagi obrać pokroić na kawałki i ugotować w
bulionie. Najpierw do gotującego się
bulionu wkładamy pokrojone białe
szparagi, po 5 minutach dodajemy zielone. Pod koniec gotowania dodać
serek topiony i wymieszać.
Serek bardzo szybko się rozpuści i zagęści nam zupę. Na koniec do każdej zupy na talerzu, dodajemy 1 – 2 kleksy ubitej lekko osolonej
śmietany 36%.Z tą zupą możemy eksperymentować. Możemy część
szparagów w zupie zmiksować. Można całość zmiksować, a dodać tylko same główki przesmażone na
maśle. Jeżeli zupa jest za mało wyrazista, można dodać, jak to robią niektórzy kucharze 2 łyżki zupy szparagowej w proszku ‘’Knorra” . Najczęściej stosują ten trick, używając
szparagi ze słoika.Kaszubska w tytule.
Szparagi były uprawiane w przydomowych ogródkach bogatych gospodarzy już przed II w.ś. i są nadal uprawiane, obecnie na większych obszarach.PS. Jako ciekawostka nazwisko
Szparaga jest bardzo popularne na Kaszubach. Na ścianie kościoła w Boniewie
wisi tablica
Rodu Szparagów.