ßßß
1 litr bulionu z kury1 pęczek szparagi zielone1 pęczek szparagi białe1 serek topiony o smaku śmietankowym typu serdelek125 ml. śmietana 36%SólSzparagi obrać pokroić na kawałki i ugotować w bulionie. Najpierw do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone białe szparagi, po 5 minutach dodajemy zielone. Pod koniec gotowania dodać serek topiony i wymieszać. Serek bardzo szybko się rozpuści i zagęści nam zupę. Na koniec do każdej zupy na talerzu, dodajemy 1 – 2 kleksy ubitej lekko osolonej śmietany 36%.Z tą zupą możemy eksperymentować. Możemy część szparagów w zupie zmiksować. Można całość zmiksować, a dodać tylko same główki przesmażone na maśle. Jeżeli zupa jest za mało wyrazista, można dodać, jak to robią niektórzy kucharze 2 łyżki zupy szparagowej w proszku ‘’Knorra” . Najczęściej stosują ten trick, używając szparagi ze słoika.Kaszubska w tytule. Szparagi były uprawiane w przydomowych ogródkach bogatych gospodarzy już przed II w.ś. i są nadal uprawiane, obecnie na większych obszarach.PS. Jako ciekawostka nazwisko Szparaga jest bardzo popularne na Kaszubach. Na ścianie kościoła w Boniewie wisi tablica Rodu Szparagów.