ßßß
Cookit - przepis na Pieczone pomarańcze na gorących wiśniach
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pieczone pomarańcze na gorących wiśniach
Składniki
Wiśnie
Pomarańcza
Likier cointreau
Wykonanie
Wydrylować
wiśnie
15 dkg. i przełożyć do garnuszka. Podlać małą ilością
wody
, dodać ½ łyżeczki
cynamonu
, 5
goździków
i 5 dkg
cukru
. Chwilę gotować, wlać ok. 40 ml.
wódki czystej
. Sporządzić zawiesinę z
mąki ziemniaczanej
i
wody
, zagęścić
wiśnie
.
Pomarańcze
umyć, przekroić na pół. Każdą połowę polać łyżeczką roztopionego
masła
i posypać 1 łyżką
brązowego cukru
.
Pomarańcze
ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 15 minut.
Pomarańcze
powinny się lekko zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika należy je skropić wytrawnym
likierem pomarańczowym
. Tutaj akurat skropiłem
pomarańcze
,
likierem wiśniowym
. Są też doskonałe.Gorące
wiśnie
wylewamy na talerz a na środku kładziemy gorącą
pomarańczę
.Pierwszy raz jadłem gorące
pomarańcze
z
likierem cointreau
w Hiszpanii , doskonałe
wiśnie
na gorąco robi Pani Lucyna z hotelu Bismarck.Połączyłem
pomarańcze
z
wiśniami
i wyszedł całkiem dobry deser.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2009/08/pieczone-pomarancze-na-goracych.html
Przepisy powiązane
Sorbet pomarańczowy
Ekspresowy deser
Drink ETERNO No.5
Ciastka z gruszkami
Konfitura z pomarańczy
Składniki powiązane (0)