Sezon truskawkowy w pełni. Jednak pogoda nie sprzyja zbiorom truskawek i cena utrzymuje się dalej na wysokim poziomie. Jednak do mojego ciasta nie potrzeba ich dużo, więc można sobie pozwolić, przecież tak pyszne owoce mamy tylko raz w roku.Składniki:2 galaretki truskawkowe50 dag truskawekWykonanie:Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wody i do gorącej wrzucamy pokrojone truskawki. Tak przygotowaną galaretkę przelewamy do silikonowej formy na babkę. Pozostawiamy do zastygnięcia.400 ml. śmietany kremówki1 galaretka cytrynowa20 dag truskawekWykonanie:Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubijamy, łączymy z chłodną galaretką. Wykładamy na zastygniętą warstwę truskawkową, w środek wciskamy truskawki i ponownie pozostawiamy do zastygnięcia.20 dag pokruszonych biszkoptów1 galaretka cytrynowaWykonanie:Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, mieszamy z pokruszonymi biszkoptami, a następnie wykładamy na zastygniętą masę śmietanową. Po zastygnięciu ciasto wyciągamy z formy.Smacznego!