Wykonanie
Niebawem święta, i z pewnością wiele z Was odstawiło słodkości na dalszy
plan, aby pojawiły się znów na świątecznym
stole. Ja jednak zapraszam Was na domowe ptysie. U mnie z kremem do
ciasta francuskiego, ale te wytrawne
ciastka można nadziać różnymi pastami i wówczas nabiorą bardziej wytrawnego smaku.



Ciasto:25 dag
mąki14 dag
margaryny1 i 3/4 szklanki
wody8 jajszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaWykonanie:Zagotować
wodę z tłuszczem, dodać
mąkę i gotować 3 minuty. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym
jajku, ciągle ucierając dodać
sól i
proszek do pieczenia. Gdy utarte przekładamy do szprycki i kładziemy kulki wielkości
orzecha włoskiego w dość dużych odstępach. Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy dowolnym kremem,
bitą śmietaną.Smacznego!