Może trochę jak dla niektórych nietypowo, bo połączenie ziemniaków i ryżu no i jeszcze ciasta francuskiego. Niejedna osoba zapytałaby "no jak to, ziemniaki z ryżem?". Niestety funkcjonuje u nas nadal stereotyp, że do obiadu jemy ziemniaki albo ryż. A te dwie rzeczy razem?- szklanka suchych płatkówryżowych- ziemniaki- duża ilość cebuli- główka czosnku- zioła prowansalskie, sól- ciasto francuskiePłatki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wrzucamy do nich jeszcze w trakcie gotowania zioła (duuużą ilość) i drobno posiekany/przeciśniety przez praskę czosnek. Gotujemy aż powstanie gęsta masa.Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach i cebulę też Lekko podsmażamy. Solimy. Wlewamy do wyłożonej ciastem francuskim blaszki. Na wierzch idzie nasza masa ryżowa. Myślę, że można by poeksperymentować i jeszcze między te warstwy wsadzić przecier pomidorowy. Całość zapiekamy w piekarniku. Dosyć długo.