ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Złocisty smak szczęśliwych, dziecięcych lat...
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
jajko,
3 żółtka,
2 łyżki spirytusu lub rumu,
3 łyżki śmietany 18%,
łyżka masła,
łyżka cukru pudru do ciasta + trochę do przyprószenia (ja używam utartego w moździerzu lub zmielonego w młynku na puder cukru trzcinowego),
1l oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 8 minut (aby się napowietrzyło).
Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy po czym składamy na pół i znów wałkujemy, składamy na pół i znów wałkujemy (czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, aby ciasto dobrze się napowietrzyło). Ostatecznie ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek o grubości około 1 mm. Ciasto nie jest zbyt miękkie, więc trzeba trochę się wysilić, by je tak cienko rozwałkować. Następnie za pomocą noża ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około 2 cm*8 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku i kształtujemy faworki (przewlekając przez szparkę jeden koniec prostokąta).
Chrust smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju około pół minuty z każdej strony. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy, czy wypływa on na powierzchnię.
Faworki po ostygnięciu prószymy cukrem pudrem.
A może macie też ochotę na odrobinę złocistych smaków muzycznych...? :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/01/faworki.html