Wykonanie
Złocisty smak szczęśliwych, dziecięcych lat...
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej, najlepiej tortowej,
jajko,3
żółtka,2 łyżki
spirytusu lub
rumu,3 łyżki
śmietany 18%,łyżka
masła,łyżka
cukru pudru do ciasta + trochę do przyprószenia (ja używam utartego w moździerzu lub zmielonego w młynku na
puder cukru trzcinowego),1l
oleju rzepakowego do smażenia.Przygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 8 minut (aby się napowietrzyło).Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy po czym składamy na pół i znów wałkujemy, składamy na pół i znów wałkujemy (czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, aby ciasto dobrze się napowietrzyło). Ostatecznie ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek o grubości około 1 mm. Ciasto nie jest zbyt miękkie, więc trzeba trochę się wysilić, by je tak cienko rozwałkować. Następnie za pomocą noża ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach około 2 cm*8 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku i kształtujemy
faworki (przewlekając przez szparkę jeden koniec prostokąta).Chrust smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim
oleju około pół minuty z każdej strony. Aby sprawdzić, czy
olej jest odpowiednio rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy, czy wypływa on na powierzchnię.
Faworki po ostygnięciu prószymy
cukrem pudrem.
A może macie też ochotę na odrobinę złocistych smaków muzycznych...? :)