ßßß Cookit - przepis na Mojito

Mojito

nazwa

Wykonanie

garść listków świeżej mięty,
pół soczystej limonki,
łyżka cukru trzcinowego,
40 ml rumu Bacardi,
gazowana woda mineralna (pół szklanki),
kruszony lód (dużo).
Przydatne gadżety:
muddlerek do ugniatania limonki i mięty,
blender do kruszenia lodu,
długa łyżka,
szklanka typu long drink,
rurki do picia.
Przygotowanie:
Umytą limonkę ogrzewamy w dłoniach przez mocne pocieranie, by uwolniła pełnię swego aromatu. Ostrym nożem odcinamy jej końcówki, a następnie przecinamy ją na pół. Z jednej z połówek wykrawamy jasny, cierpki trzonek i przekrawamy ją na cztery drobniejsze cząstki.
Wrzucamy je do szklanki typu long drink, wsypujemy do niej łyżkę brązowego cukru i dokładnie ugniatamy muddlerem, aż limonki wypuszczą sok, który zmiesza się z cukrem.
Opłukane listki mięty rwiemy palcami drobno, a następnie dodajemy je do szklanki. Lekko ugniatamy całość muddlerem.
Połowę szklanki wypełniamy kruszonym lodem.
Dolewamy 40 ml rumu Bacardi i mieszamy wszystko długą łyżką.
Dopełniamy szklankę kruszonym lodem, a następnie gazowaną wodą mineralną.
Do szklanki wkładamy dwie rurki. Szklankę możemy przyozdobić plasterkiem limonki lub gałązką mięty.
A na koniec trochę orzeźwiających rytmów:
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/11/mojito.html