Wykonanie
Lato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli
bób,
jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla :)Składniki:(na 2 porcje)2 kawałki
polędwicy wieprzowejpół kilo
bobu2 łyżki
śmietany 12%10 dużych liści
jarmużu10 kulek mini
mozzarelli1 duży
pomidor4
rzodkiewkioliwa z oliweksuszony
kopereksólpieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
bobu, bo tak naprawdę ugotowanie go zajmie nam najwięcej czasu:). Gotujemy
bób w osolonej wodzie. Następnie obieramy go z łupinek i miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy
pieprzem, dodajemy
śmietanę i wszystko mieszamy.
Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora oraz
rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-
mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z
oliwy,
soli,
pieprzu i
suszonego koperku.
Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy
pieprzem. Nie solimy - aby
mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę.
Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy.Smacznego! :)
