ßßß Cookit - przepis na Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu

Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lato sprzyja grilowaniu! Zdecydowanie przyjemniej jest spędzić wieczór smażąc smakołyki na grillu, niż dusząc się w gorących oparach kuchennego gotowania. Do dzisiejszej propozycji na obiad/kolację wykorzystałam to co teraz mamy dostępne pod ręką czyli bób, jarmuż z ogródka i oczywiście ... grilla :)
Składniki:
(na 2 porcje)
2 kawałki polędwicy wieprzowej
pół kilo bobu
2 łyżki śmietany 12%
10 dużych liści jarmużu
10 kulek mini mozzarelli
1 duży pomidor
4 rzodkiewki
oliwa z oliwek
suszony koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bobu, bo tak naprawdę ugotowanie go zajmie nam najwięcej czasu:). Gotujemy bób w osolonej wodzie. Następnie obieramy go z łupinek i miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.
Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku.
Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy.
Smacznego! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/08/grillowana-poledwica-z-puree-z-bobu-i.html