Wykonanie
Wracam po 2 tygodniach z nowymi pomysłami na słodkości. Po 2 tygodniach jedzenia niesmacznego jedzenia (ferie = wyjazd) naprawdę mam ogromną ochotę na pieczenie i gotowanie codziennie by jakoś nadrobić brak
cukru we
krwi. Dzisiaj mam dla was idealny deser na niedzielne po południe który wprowadzi troszkę wiosny i słońca do naszej kuchni. Dlaczego?! Bo zawiera on w sobie przepyszne i słodkie truskaweczki, które idealnie smakują ze słodziutką
bezą. Taki słodki raj dla podniebienia.Składniki :2
białka,3/4 szklanki
cukru białego,500 ml
śmietanki 30%,4 łyżki
cukru pudru,
truskawki,Zaczynamy od zrobienia bez,
Białka ubijam na prawie sztywno (biały kolor) i pomalutku dodajemy po trochu
cukru i miksujemy aż idealnie wszystko nam się ubije i połączy.
Bezy pieczemy w 90 °C przez 2h a następnie leciutko uchylamy piekarnik i pozwalamy im się wysuszyć jeszcze przez 1/2h.Czas na
bitą śmietanę, która raczej powinna być troszkę płynna będzie nam lepiej ją rozprowadzić. Jeśli nie jest dla nas dość słodka zawsze możemy dodać więcej
cukru pudru. W pucharku układamy po kolei
truskawki (pokrojonej na mniejsze kawałki), które posypujemy łyżeczką
cukru, na to kruszymy
bezy a na koniec
bita śmietana. Kolejkę powtarzamy aż do wierzchu u mnie są tylko dwie, więcej się nie zmieściło.Smacznego :)