Wykonanie
Wczoraj robiłam
bulion rybny i zostało mi trochę gotowanego
mięsa z
ryby. Moja babcia mi zawsze powtarza, że w kuchni nic nie może się zmarnować, więc dziś postanowiłam wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu i przygotować coś fajnego. Nie lubię po prostu odgrzewać, a czasem z takiego kombinowania może wyjść coś ekstra :)
Składniki na 3 porcje :150g gotowanej
ryby150-200g
brokuła30-40g mielonego lnu1
jajkosól,
pieprz do smaku
Mięso ryby rozdrobnić.
Brokuła podzielić na różyczki ugotować na parze (albo w osolonym wrzątku), przełożyć do miski i ostudzić, po czym rozdrobnić widelcem. Dodać
rybę, mielony len żeby zagęścić masę (zamiast lnu można dodać
zwykłą bułkę tartą),
przyprawy, wbić
jajko i wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Formować niewielkie kulki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.1 porcja kotletów to ok. 110 kcal, węglowodany: 3g,
białko: 17g, tłuszcz: 5g
Do kotletów polecam
sałatkę z młodego
szpinaku z
suszonymi pomidorami - moja ulubiona! Takim sposobem powstał lekki i smaczny obiad niskim kosztem :)SMACZNEGO!