Wykonanie
Jest kilka przepisów, którymi chciałabym się z
Wami podzielić, tylko zawsze coś mi wypada i odkładam to na później. Oto jeden z tych przepisów, które czekają na swoją odsłonę. Z myślą o
mężu Małgośki - przepis jest wegański, z myślą o diabetykach - jest słodzony
daktylami, z myślą o łakomczuchach - jest słodki. Polecam na drugie śniadanie, z powodzeniem można wziąć do pracy.

Składniki na 2 porcje :50g
kaszy jaglanej8
suszonych daktyli150ml
mleka sojowego1
banan40g
orzechów włoskichMleko sojowe przelać do rondelka, dodać do niego pokrojone
daktyle, doprowadzić do wrzenia.
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą
wodą, wrzucić do gotującego się
mleka roślinnego z
daktylami. Na wolnym ogniu gotować do momentu, kiedy płyn się wchłonie. Przełożyć do pucharków (można zmiksować na gładka masę, jednak mi odpowiada konsystencja ugotowanej
kaszy - wedle uznania), na wierzch porcji położyć połówkę pokrojonego w talarki
banana. Posypać pokruszonymi
orzechami włoskimi. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.1 porcja to ok. 400 kcal, węglowodany: 57g,
białko: 10g, tłuszcz: 15gSMACZNEGO!